May 23, 2010

PERCUBAAN CILI DITAMATKAN vs OUTSTATION

Dua minggu lebih, RiverOrchAgro tak update blog ni. Sibuk kebelakang ini dengan kerja utama menyebabkan tiada post baru.Untuk makluman, percubaan kali ini sudah diberhentikan bila mana buah cili sudah menjadi merah pada beberapa dahan.Target setakat itu sahaja untuk percubaan kali ini.
Update bergambar untk keadaan pokok sebelum dibuang seperti di bawah.


Buah cili sudah merah dan dipetik beberapa kali.RiverOrchAgro akan mencuba lagi di lain musim selepas ini.

Untuk makluman ,beberapa minggu ini,RiverOrchAgro perlu outstation atas urusan pejabat.Outstation selama beberapa  minggu bermula hujung minggu lepas.Selama beberapa minggu ini urusan di RiverOrchAgro akan dihentikan bagi pembelian barangan fertigasi.Namun untuk pertanyaan dan pendapat masih boleh dihubungi melalui email , cuma reply akan delay atau lambat sedikit dari pihak RiverOrchAgro.

Outstation kali ni,RiverOrchAgro dihantar ke negara matahari terbit untuk berkursus dan bekerja di sana untuk beberapa minggu.Dikongsikan seperti
di bawah sebahagian dari suasana di sini.Subway station dari Narita Airport ke Shinagawa.Gambar kanan ialah tempat duduk train ekspress ke Shinagawa (lengkap dengan info ....).Gambar bawah pemandangan dari lobby hotel di tingkat 16.Hotel RiverOrchAgro duduk ni bermula dari tingkat 16.Tingkat 16 ke bawah adalah pejabat.

Sekarang adalah di penghujung musim bunga dan seminggu dua lagi mungkin sudah bermula musim panas.

Weekend pertama di sini,RiverOrchAgro dan rakan rakan sepejabat pergi round round pekan berdekatan sini.Sampai juga ke Asakusa setelah 30 minit lebih naik train.Asakusa boleh dikatakan macam Centre Market (CM) di Malaysia.Banyak barangan tradisional dan beberapa lokasi menarik sekitarnya.


Sebenarnya ini kunjungan beberapa kali ke Jepun.Sebelum ini RiverOrchAgro ke negara matahari terbit semasa zaman student selama beberapa tahun.

RiverOrchAgro akan update lagi selepas ini jika ada kelapangan masa.Nantikan.

Read more...

May 10, 2010

CILI MERAH

Setelah bunga gugur,diserang dek lalat buah,dahan patah ditiup angin dan sebagainya,pada weekend lepas buah cili yang masih ada, sudah bertukar menjadi merah.Buah yang berada di dahan yang patah minggu lepas adalah yang pertama menjadi matang merah.Gambar seperti bawah pada hari sabtu.

Pada hari ahad buah menjadi merah masak sepenuhnya dan dipetik.Dalam pemerhatian RiverOrchAgro buah cili akan menjadi merah dengan cepat jika cuaca dalam keadaan panas.Sebiji buah cili berat dalam 15g ke 20g.Ini dikira buah yang ringan kerana target RiverOrchAgro adalah dalam sekitar 22g.Inilah hasil pertama untuk percubaan kali ini.Walau agak terlewat dengan pelbagai hal,akhirnya buah cili merah muncul.
Bagi percubaan brocolli,semua pokok tidak menjadi bunga brocolli seperti diharapkan.Pada RiverOrchAgro mungkin faktor cuaca panas yang tidak bersuaian,benih brocolli dan baja fertigasi cili tidak sesuai untuk bunga brocolli.Dalam pemerhatian,mungkin tanaman berdaun sesuai di'integrasi'kan dengan cili seperti sawi atau daun sup.Mungkin lepas ini RiverOrchAgro akan mencuba cili dan daun sup pula.

Read more...

May 2, 2010

CABANG DAHAN CILI PATAH

Hujan angin yang kuat pada hujung minggu ini pada sabtu dan ahad menyebabkan pokok pokok cili di MyHaLAMAN mengalami patah patah dahan.Cabang dahan yang berat dengan buah buah cili menunggu masak telah patah dan tidak dapat diselamatkan.Ianya terjadi betul betul sebelum sempat RiverOrchAgro mengikat dahan pokok berbuah yang memang dirancang pada hujung minggu ini.

Keadaan pokok yang patah cabang dek kene hujan lebat seperti di bawah.Pada hari sabtu pagi selepas hujan bermula petang jumaat hingga malam :

Pada hari ahad lebih banyak yang patah selepas hujan malam minggu.
Buah cili yang terlibat seperti di bawah untuk hari sabtu dan ahad.

                                          Hari ahad.
Hari sabtu.


Pada hari sabtu, jumlahnya sedikit dan buah lebih kecil.Manakala untuk hari ahad,buah cili yang sedang menuggu masak dalam jumlah lebih banyak.Apabila dikira jumlah semua buah cili terlibat ialah dalam kuantiti 240 biji termasuk yang kecil dan besar.Inilah akibatnya terlambat mengikat dahan dahan pokok cili berbuah matang.

Kalau diikutkan RiverOrchAgro memang nak dihapuskan sahaja pokok terbabit dan pokok pokok lain kerana sudah dikira tersasar untuk dibuat data rujukan percubaan kali ini terutama dari segi hasil sepokok,pemulihan pokok bermasalah dan sebagainya.Tetapi memandangkan masih terdapat buah,maka kita tunggu seminggu dua lagi.

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP